x 

ingyenes szallitas

csomagtartó áruház

tetőcsomagtartó, kerékpárszállító és hólánc kereső

A JEEP márka története

Jeep tetőcsomagtartó

Örökzöld. Igazi túlélőművész. De nem csak terepen, hanem a márkák között is. A Jeep már elfogyasztott vagy fél tucat anyacéget, egyedül a Chryslernek kegyelmezett meg, de arra is ráragasztotta pusztító tulajdonságait. Hiszen az egyterű minibusz feltalálója is már a harmadik tulajt fogyasztja.

Kétféle szájhagyomány terjeng a név eredetéről. A kis kódfejtők baráti köre szerint az elnevezés a hadi projekt rövidítéséből, a GP-ből ered, (általános célú jármű fejlesztésének hívták), és annak egy kissé elharapott változata, a romantikusok véleménye pedig, hogy az elnevezéshez a Popeye rajzfilm kotnyeleskedő Jeep Eugene szereplője adott ihletet.

Mikor az Egyesült Államok beszállt a világháborúba, a hadügy kiírt egy pályázatot katonai jármű megtervezésére, melynek kritériumai: kis, kompakt méret, összkerékhajtás, 18 inches (41centis, de a Jeepé 53cm lett) gázlómélység, úton legalább 55 mérföldes (90km/h) végsebességgel, terepen legalább 3 mérföldes (5km/h) átlagsebességgel, és legalább 60 lóerős maximális teljesítménnyel kell, hogy rendelkezzen. Három gyár jelentkezett a nagy kihívásra, de az egyetlen kicsi lekörözte a nagyokat, egyedül a Bantam állt készen az előírt határidőre, fricskát mutatva a Willysnek és a Fordnak. De a Willys-Overland még nem adta fel a küzdelmet, kapcsolataival elérte, hogy mindenki legyárthasson egy 1500 darabos próbaszériát, akár a még nem létező prototípusból is. Ezt a kört már a Willys nyerte, de mivel állam bácsi nem akarta magát kiszolgáltatni egyetlen gyártónak, a Ford is megbízást kapott a Jeep gyártására, persze annak a változatnak is csavarra meg kellett egyeznie az eredetivel. Ha elkezdjük feszegetni a történet tanulságait, elég siralmas a kép, nem tudni, mi a rosszabb, hogy a Legendát a korrupciónak köszönhetjük, vagy, hogy nem nagyon érdemes pedálozni, hiszen az igazak és úgyis becsületesek elbuknak (de csak ők). A Ford sem járt rosszul, hiszen a bérgyártás mellett a motorok is tőlük származtak. A 2,2 literes soros négyhengeres benzinmotor 60 lóerős volt, amivel a Jeep 105km/h maximális sebességet érhetett el. Gyorsulása 22s volt, átlagfogyasztása terepen 17,5 liter. 3 fokozatú manuális sebességváltója volt, a strapabírás kedvéért elöl- hátul laprugókkal és dobfékekkel volt ellátva a dagonya-ikon.

A Willys céget John North Willys alapította, eredetileg Overland kereskedése volt, de 1908-ban, mikor pénzügyi válságba került az Overland (pont amikor ötszáz gépjárművet rendelt meg tőlük, ez még manapság is elismerésre méltó szállítmány), felvásárolta az egész üzemet, nehogy elmaradjon az utánpótlás. További fejlesztésekbe kezdett, és ennek gyümölcseként egy négyhengeres sportkocsival folytatta a termelést, mint Willys-Overland Company. Két újabb modell bemutatása után (Overland Six és Willys Six) folytatódott a fúzió, az üzem betelepült Indianapolisból Toledóba, a Pope gyárba, és a takarékos és olcsó autók gyártójaként vált ismertté. 1913-ban 35000, 1914-ben 80000 gépjárművet értékesítettek. Ekkor az Overland 79-es 3,5 literes négyhengeres motorral mindössze 950 dollárt kóstált. 1914-ben szó szerint felrázták és felvillanyozták a modellválasztékot elektromos önindítóval és világítással. Megvették a Knight-féle tolattyús motorok licenszét, ennek az eredménye az új Willys-Knight, 4,5 literes motorral. 1920: újabb egyesülés, most a manchesteri Crossley márkával.

Az első Overland-Willys-Crossley gépjármű a Four ("4"), amibe az egyszerűség kedvéért Morris-Oxford motort szereltek be, és bonyolult (ki hitte volna?) V-elrendezésű rugózást kapott. Ebben az évtizedben már heti több mint kétezer járművet értékesítettek, amire rátett egy lapáttal 1926-tól egy új "ólcsó" modell, a Whippet. 1929-ben Willys eladta tulajdonrészét, majd egy éven belül a világgazdasági válság miatt csődöt jelentett a gyár. Kis helyrepofozás, toldozás-foldozás után újraindult a termelés, egyetlen modellel, az aerodinamikus Willis 77-tel, amit 1936-ban újítottak fel, és Willis American néven gyártották 1942-ig. 1940-ben jött el a Jeep ideje, csak a háború alatt több mint 360000 készült belőle (a Fordokkal együtt több mint 635 ezer!). 1946-ban érkezett a hosszabb furgon változat, majd egyik évről a másikra teljes családfa nőtt ki a terepesből (l. lentebb). 1953-ban a Willys egyesült a Kaiser-Frazerrel, és kiadta az új Aero modellsorozatát, modern önhordó két és négyajtós karosszériával és hathengeres motorokkal. 1956-ban a személyautó-gyártást áthelyezik Brazíliába (ott egészen 1972-ig fabrikálják az Aerókat), csak a Jeepek készültek attól kezdve az Államokban. 1963-ban a cég neve Kaiser-Jeepre változott.

1970-ben az elgyengült vállalat átkerült az AMC-hez (American Motors Company). Érdemes megjegyezni, hogy egy év múlva megalapították az AM Generalt, és a Jeep mérnökeinek segítségével kifejlesztették a Hummert. 1983-ban A Renault megvásárolta az AMC 49%-át, így tovább bővült a díszes kompánia. 1987-ben az egész bagázs átvándorolt a Chryslerhez, ugyanis a franciáknak beletört a foguk az újvilági sütibe.

1998.: Jött a nagy fúzió és létrejött a DaimlerChrysler (a Mitsubishi és a Hyundai is oda tartozott egy ideig). 2007-ben a Magna alkatrészgyártó óriás került a Merci helyére. Az övék az osztrák Steyr-Puch gyár, ahol az európai Jeepek és Chryslerek készülnek. 2009.: Alig telt el két év, és a Fiathoz került a legkisebb detroiti óriás. Nos, ennyit röviden az Overland-Willys-Pope-Crossley-Kaiser-Frazer-AMC-Renault-Chrysler-Mercedes-Benz-Magna-Steyr-Puch-Fiat és természetesen -Jeep cégről. De térjünk inkább vissza az egyes modellekre.

A győzelem ízét megérezve igen hamar nekilátott a Willys a Jeep demilitarizálásához. Már 1944-ben megjelent a civil változat CJ-1 néven, ez 1987-ig egészen a 10. generáción volt túl, viszont ettől kezdve már Wrangler néven vásárolhattuk meg a háborús hős közvetlen leszármazottait. 2007-óta van piacon a Wrangler harmadik generációja, ami több mint hatvan év után, először kapható ötajtós változatban is (Unlimited). De nem álltak meg ennyinél a fejlesztők, ki akarták aknázni a világégés marketingjét, ezért már 1946-ban piacra dobtak egy hosszabb, de azonos tengelytávú Stationwagon változatot, amely teljesen zárt, háromajtós kombi felépítményt kapott. A sziporkázás még nem ért véget, mindenki mást jóval megelőzve kihoztak egy kicsit leültetett, vászontetős, látványosabb kasznis sportváltozatot Jeepster néven. A családi kombi változat is sajnos jóval megelőzte a korát, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért 1951-ben eltűnt a süllyesztőben. De a mérnökök nem adták fel, egy kis fejvakargatás után hozattak egy óriáspumpát, lekötötték a drága összkerékhajtást, és máris kész volt az 1955-ös DJ modell a kombinál magasabb és szélesebb, de hasonlóan dobozszerű karosszériával, valamint hátsókerék-hajtással. Korának egyik legnépszerűbb kisárusszállítója lett, a legnagyobb állandó megrendelő után egyszerűen csak Postás-Jeepnek hívták. Egészen 1984-ig gyártották, hat generációban, mikor a francia tulaj nem túl okosan kivette a programból. Renault-kat kezdtek ugyanis amerikai márkanevek alatt forgalmazni, ezért a terepjárókon kívül semmi nem maradhatott - nem akarták növelni a belső konkurenciát.

A fejlesztő mérnökök nem adták fel, hogy egy egész családnak kényelmes terepjárót készítsenek, szerették volna továbbra is diktálni a piacot, nem követni. Rájöttek, hogy ehhez teljesen új alapokra kell megtervezni a "luxusterepest". Kemény tízévnyi munka után 1963-ban megérkezett a Jeep Wagoneer, tíz évvel megelőzve a Range Rovert, és vagy negyed évszázaddal a korát. Még ebben az évben kijött a pick-up változat is, a "szerény" Gladiator néven. Következett huszonöt évvel a Jeep megszületése után a következő hadügyminisztériumi pályázat, amit meg is nyertek a Gladiator alapjaira épített M-715-össel, ő uralkodott, amíg a Hummer meg nem fosztotta trónjától. A harci gladiátorok sorozatgyártása 1967-ben kezdődött meg.

A hetvenes évek beköszöntével nagy riadalom söpört végig a Jeep főhadiszállásán, hiszen valamiben megelőzték őket a többiek: Ekkor söpört végig Amerikán a sportos szabadidőautók első hulláma, csak akkor még vérbeli terepes alapokon. Mire felébredtek a Willysnél, már parádéztak az International Scoutok és a Ford Broncók az (úttalan) utakon. 1971-re Wagoneer alapokra már készen állt a Jeepster Commando, amely ráadásul a szakma elismerését is kivívta.

1974-ben érkeztek az első Cherokee-k, amik a Wagoneerek enyhén módosított változatai voltak. 1984-ben pedig újabb térugrás következett, az idők hívó szavára megjelentek az óriási Grand Wagoneerek. 1980-ban eltűnt a Wagoneer név, már csak a Cherokee változatok maradnak, 81-ben a Grand Wagoneer következő generációja is átkeresztelkedett Grand Cherokee-vá. "Kis" pick-up is érkezik a kínálatba, hét évig gyártották 1986-tól a rövidebb és kétajtós Cherokee (84-es generációjának) platós változatát.

Az új évezred ismét pezsgést hozott a márka életében, 2006-ban jött a Jeep Grand Cherokee alapokra épített termetes Commander, a ?nagycsirke? sportos formájával ellentétben szögletes, bástyaszerű karosszériával, és természetesen még kényeztetőbb belsővel. 2007 a két Dodge-mutáns éve, a crossover divathullámot meglovagolva jött Caliber alapokon a személyautósabb Compass és a terepjárósabb Patriot.

A márka jövője biztosítottnak tűnik a 2008 óta zajló gazdasági válságban is, hiszen ő a legfinomabb falat a Chrysler tortájában, sokan külön is megvették volna. Megint felmerült a Renault neve, de aztán a Fiat lett a befutó: marad mindenütt minden típus, sőt, nagyarányú fejlesztések terveiről érkeztek hírek.

Forrás: www.autostat.hu

Csomagtartó és hólánc olvasnivaló

Kapcsolat

Kövessen a facebook-on! Nézze meg videóinkat! Hívjon ingyen!

Cím: 1095 Bp, Soroksári út 42.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-17 óra
Tel: +36 1 239 5442
Fax: +36 1 413 0307
E-mail: info@csomagtartoaruhaz.hu
Skype: autoamega

felugro kep