x 

ingyenes szallitas

csomagtartó áruház

tetőcsomagtartó, kerékpárszállító és hólánc kereső

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban

Nyárigumi csere

Úgy tűnik, hogy végre tényleg beköszöntött hazánkban a tavaszi időjárás! Elérkezett az idő, hogy a télen nem használt tetőcsomagtartót, tetőboxot újra munkára bírja. Szállíthatja végre kerékpárjait a tavaszi túrára, vagy bepakolhatja a családot az autóba, és irány a hétvégi nyaraló!

Fontos azonban, hogy mielőtt bárhová indul, a téli gumikat cserélje nyáriakra. Abban az esetben érdemes ezt megtenni, ha a hőmérséklet tartósan 7 °C fölé emelkedik, ugyanis a melegebb időben jobban tapadnak, és biztonságosabbak a nyári abroncsok.

A leszerelt gumikat érdemes alaposan átvizsgálni!

A leszerelt téli abroncsokat (és ha a legutóbbi csere során nem történt meg, a felszerelésre váró nyáriakat is) alaposan nézze át, látható sérüléseket, a futófelületbe vagy az oldalfalba fúródott tárgyakat keresve. A gumiabroncs oldalfalainak végigsimításával győződjön meg róla, hogy nem sérült-e az abroncs. Amennyiben bármilyen rendellenességet talál, az abroncsot vigye szakemberhez! A leszerelt téli gumiabroncsokat egy hűvös, száraz és fénytől védett helyre tegye, ugyanis a hő, a nedvesség és a közvetlen napfény is meggyorsítja az abroncsok öregedését. Abban az esetben, ha a gumikat kerékre szerelve teszi el, akkor egymásra fektetve tárolja őket, ellenkező esetben állítva, két-három hetente egy negyed fordulatot fordítva rajtuk.

Nyári gumi szerelése
A kerékcsere nem mindenkinek egyszerű feladat

 

Ellenőrízze a gumi profilmélységét!

A felszerelés előtt nagyon fontos a futófelület profilmélységének ellenőrzése! A törvényileg előírt minimális profilmélység 1,6 milliméter, de a szakértők azt javasolják, hogy 3 milliméternél alacsonyabb profilmélységű nyári abroncsot már ne szereljünk vissza az autónkra. A gumik elhasználódásának lassítása érdekében érdemes változtatni azok pozícióján. 7-10 ezer kilométerenként érdemes cserélni az abroncsok felszerelésének helyét - erre remek alkalom a szezonális csere. Amennyiben már nem megfelelő a profilmélység az egyik tengelyen, és új abroncsokat szerel fel, akkor azokat mindig a hátsó kerekekre tegye, függetlenül attól, hogy első- vagy hátsókerék hajtású autóról van szó.

gumi pfofilmélység
A minimális profilmélység 1,6 milliméter

 

Fontos a helyes guminyomás beállítása

Az gumicserét követően nem szabad megfeledkezni ez előírt guminyomás beállításáról. Az alacsony nyomás ugyanis nem csak a gördülési ellenállást - és ezzel az autó fogyasztását - növeli meg, de az autó stabilitását is hátrányosan befolyásolja. A fokozott melegedés pedig defekthez vezethet és akár balesetet is okozhat. Még egy hibátlanul felszerelt gumiabroncs is veszíthet a beállított nyomásból, így a szakértők azt javasolják, hogy két-három hetente érdemes ellenőrizni a nyomásértékeket és amennyiben szükséges, utántölteni. A gyártók által megadott nyomásértékek a gumiabroncsok hideg állapotára vonatkoznak, így azokat mindig elindulás előtt kell ellenőrizni. A szezonális kerékcserekor a pótkerék nyomását is ajánlott beállítani, és abba a gyárilag előírt nyomásnál 0,5 barral többet tölteni.

guminyomás
A guminyomás hatással van a kopásra

 

A 10 évnél idősebb gumiabroncs cserére szorul

Hogyan derítse ki, milyen idős a gumi?

A gumi gyártási idejét jelző DOT (vagy EJG) szám az abroncs oldalfalán található meg. A jelzés első két számjegye a gyártás hetét, második két számjegye pedig a gyártás évét jelöli. Azaz egy 2408 DOT-számú gumiabroncsot 2008. 24. hetében gyártottak. Amennyiben abroncsa oldalfalán háromjegyű szám szerepel, azt 2000. előtt gyártották. A szakértők ajánlása szerint a 10 évnél idősebb abroncsokat állapotuktól függetlenül ajánlott cserélni. Az abroncs ugyanis nem csak kopik, hanem anyaga is öregszik.

DOT szám
A DOT (vagy EJG) szám a gumi oldalfalán található

Csomagtartó és hólánc olvasnivaló

Kapcsolat

Kövessen a facebook-on! Nézze meg videóinkat! Hívjon ingyen!

Cím: 1095 Bp, Soroksári út 42.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-17 óra
Tel: +36 1 239 5442
Fax: +36 1 413 0307
E-mail: info@csomagtartoaruhaz.hu
Skype: autoamega

felugro kep