x 

ingyenes szallitas

csomagtartó áruház

tetőcsomagtartó, kerékpárszállító és hólánc kereső

A legbiztonságosabban az autó tetejére szerelt tetőcsomagtartóval

karácsonyfa szállítás

Eljött az évnek ezen időszaka is. Mindenki ajándékokat és fenyőfát vásárol. Előbbieket az autó csomagtartójában utóbbit már kicsit komplikáltabb módon tudjuk hazaszállítani.

Vásárlásnál az árak és a fajták mellett arra is érdemes gondolnia, hogy az adott fát hogyan fogja tudni hazavinni, befér-e autójába. Javasolt ehhez a művelethez egy csomagtartó autója tetejére!

 

Karácsonyfa szállítási tippek

karácsonyfa szállítás

Könnyű dolguk van a belső városrészekben vagy a lakótelepeken lakóknak, akiknek csak a "sarokról" kell hazacipelniük a karácsonyi fenyőfát. Nekik ugyanis nem szükséges vesződniük annak autón szállításával. Utóbbi semmiképp sem történhet úgy, ahogyan azt nagyon sokan elképzelik, például az első utasülés hátrabillentésével és a fa utastérbe befektetésével vagy még rosszabb módszer szerint, a tetőre csomagtartó nélkül kötözéssel – ezeket egyébként a KRESZ is tiltja, azaz akár büntethet is érte a rendőr, baleset esetén pedig akár a biztosító is megtagadhatja a miattuk történt kár kifizetését.

Hogyan szállítsam?

Törzzsel előrefelé, de azt körbetekerve, masszívan rögzítve érdemes elhelyezni a fenyőfát a tetőcsomagtartón. Sokan szerencsére csak a kisebbik problémával találkoznak: a fenyőfák nedveket, gyantaféléket eresztenek magukból. Ezek olyan makacsul ragacsosak, hogy még a fényezett karosszérialemezekről is csak nagyon nehezen távolíthatók el. Még rosszabb, ha az üléskárpitra kerülnek, márpedig amennyiben rátesszük a fát, gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy rá fognak kerülni. Nagyobbik probléma, hogy az utastérbe tett karácsonyfa zavarhatja a vezető kilátását, útban lehet menet közben - azaz balesetveszélyes lehet.

karácsonyfa szállítás

Sem az ülésre tett fa, sem pedig a tetőre tetőcsomagtartó nélkül feldobott és odakötözött nem rögzíthető biztonságosan. Utóbbi persze csak balesethelyzetben fog megmutatkozni, míg a lekötözéssel már álló helyzetben is kárt okozhatunk autónkban, behorpaszthatjuk a tetőlemezt vagy épp az említett gyantát dörzsölhetjük a fényezésbe, kárpitba.

A fenyőfa szakszerű szállítása ennek ellenére mind az utastéren kívül, mind azon belül lehetséges.

Kezdjük talán a hazai favásárlási szokások miatt gyakoribb verzióval, a tetőn szállítással - a sokszor akár 2 méter feletti fák ugyanis csak ott férnek el. Alapkövetelmény, hogy csomagtartó keresztlécekre tegyük a fát, hiszen ahhoz tudjuk megfelelően rögzíteni. Az oldalsó sín megfogja ugyan, de fékezésnél nem tudja kellően tartani. Noha ma a legtöbb kereskedő hálóba csomagolva, összekötözve adja át a fát, azt törzsével előrefelé érdemes a tetőre tenni, hogy a szél ne férkőzhessen az ágak közé, és azáltal ne tolja le a fát a csomagtartóról.

karácsonyfa szállítás

A rögzítéshez sem a spárga, sem a gumipók nem elég erős. Hiába tűnik úgy álló autónál, hogy masszívan fognak utóbbiak is, a néhány kilós fa egy, akár csak 50 km/óráról lassításnál több száz kilogrammos terhet jelent, amit csak az erősebb, kifejezetten csomagrögzítésre szánt heveder képes megtartani. Nem érdemes kockáztatni a fával, hiába megyünk csak közelre vele, ha csak egy gyalogos lelép elénk a zebrára, lehetséges, hogy csak autónk és mi fogunk megállni, a fa már nem, és gyilkos dárdaként szúrja vagy üti majd le a lábán közlekedőt.

Fenyőfa szállítása az utastérben?

Mielőtt az utastérbe tennénk a fenyőfát, egy lepedőt vagy pokrócot kell alá teríteni, hogy ne legyen gyantás a kárpit. A masszív hevederrel rögzítés ez esetben is elengedhetetlen.

Amennyiben a fa az utastérbe kerül, ismételten a rögzítés a legfontosabb. Nem nehéz kitalálni, hogy erre leginkább csak a csomagtérben van mód, ott állnak rendelkezésre rögzítőpontok, amelyekhez a már szintén említett hevederekkel lekötözhető a fa. A fékezés esetén fellépő tehetetlenséggel ugyanis az utastérben is számolni kell, erős fékezésnél a fa meg fog indulni előre, és az utasokat, vagy a szélvédőn keresztül kitörve akár a járókelőket is veszélyeztetheti. Mielőtt a fát az utastérbe tennénk, érdemes leteríteni egy olyan lepedőt vagy pokrócot, amit nem féltünk a fenyőgyantától - az autó beltéri elemeiről ugyanis aligha mondható el ez.

Ha a fa - magassága miatt - nem férne be autónkba, oldalablakon, tetőablakon keresztül semmikép se lógassuk azt ki, nem lesz megfelelően rögzíthető. Amennyiben autónk raktérhosszánál nagyobb fát kívánunk hazavinni, azt a KRESZ szerint csakis tetőcsomagtartón vagy valamilyen speciális, például vonóhorogra szerelhető tartón vihetjük, ugyanis a rakományokat úgy kell elhelyezni, hogy az ne gátolja a jármű ajtajainak lezárását. Hátsó, a kerékpártartókhoz hasonló csomagszállító esetén a rátett csomaggal együttesen 1 méterrel nyúlhat túl az autón és nem takarhatja a rendszámot, valamint a lámpákat. A tetőcsomagtartóról legfeljebb 2 méternyit, de legfeljebb az autó karosszéria-hosszának 50 százalékáig nyúlhat túl a rakomány, amit 40 cm-nél hosszabb kinyúlás esetén piros zászlóval, éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett ilyen színű lámpával is jelölni kell.

Az előírásokat nem csupán a büntetések elkerüléséért, azért is érdemes betartani, illetve megfogadni, hogy a karácsony, az arra való előkészület során ne válhasson tragédiává.

Forrás: www.autonavigator.hu

Csomagtartó és hólánc olvasnivaló

Kapcsolat

Kövessen a facebook-on! Nézze meg videóinkat! Hívjon ingyen!

Cím: 1095 Bp, Soroksári út 42.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-17 óra
Tel:+36 1 239 5442
Fax: +36 1 413 0307
E-mail: info@csomagtartoaruhaz.hu
Skype: autoamega

felugro kep