x 

ingyenes szallitas

csomagtartó áruház

tetőcsomagtartó, kerékpárszállító és hólánc kereső

karácsonyfa szállítás

Az autó tetejére szerelt csomagtartó a legbiztonságosabb!

Szállítás közben az elégtelenül rögzített karácsonyfa gyilkos fegyverré is válhat, ezért vele kapcsolatban néhány apróságra érdemes odafigyelni.

Vásárlásnál az árak és a fajták mellett arra is érdemes gondolnia, hogy az adott fát hogyan fogja tudni hazavinni, befér-e autójába. Javasolt ehhez a művelethez egy csomagtartó autója tetejére!

karácsonyfa szállítás

Könnyű dolguk van a belső városrészekben vagy a lakótelepeken lakóknak, akiknek csak a "sarokról" kell hazacipelniük a karácsonyi fenyőfát. Nekik ugyanis nem szükséges vesződniük annak autón szállításával. Utóbbi semmiképp sem történhet úgy, ahogyan azt nagyon sokan elképzelik, például az első utasülés hátrabillentésével és a fa utastérbe befektetésével vagy még rosszabb módszer szerint, a tetőre csomagtartó nélkül kötözéssel – ezeket egyébként a KRESZ is tiltja, azaz akár büntethet is érte a rendőr, baleset esetén pedig akár a biztosító is megtagadhatja a miattuk történt kár kifizetését.

Hogyan szállítsam?

Törzzsel előrefelé, de azt körbetekerve, masszívan rögzítve érdemes elhelyezni a fenyőfát a tetőcsomagtartón. Sokan szerencsére csak a kisebbik problémával találkoznak: a fenyőfák nedveket, gyantaféléket eresztenek magukból. Ezek olyan makacsul ragacsosak, hogy még a fényezett karosszérialemezekről is csak nagyon nehezen távolíthatók el. Még rosszabb, ha az üléskárpitra kerülnek, márpedig amennyiben rátesszük a fát, gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy rá fognak kerülni. Nagyobbik probléma, hogy az utastérbe tett karácsonyfa zavarhatja a vezető kilátását, útban lehet menet közben - azaz balesetveszélyes lehet.

karácsonyfa szállítás

Sem az ülésre tett fa, sem pedig a tetőre tetőcsomagtartó nélkül feldobott és odakötözött nem rögzíthető biztonságosan. Utóbbi persze csak balesethelyzetben fog megmutatkozni, míg a lekötözéssel már álló helyzetben is kárt okozhatunk autónkban, behorpaszthatjuk a tetőlemezt vagy épp az említett gyantát dörzsölhetjük a fényezésbe, kárpitba.

A fenyőfa szakszerű szállítása ennek ellenére mind az utastéren kívül, mind azon belül lehetséges.

Kezdjük talán a hazai favásárlási szokások miatt gyakoribb verzióval, a tetőn szállítással - a sokszor akár 2 méter feletti fák ugyanis csak ott férnek el. Alapkövetelmény, hogy csomagtartó keresztlécekre tegyük a fát, hiszen ahhoz tudjuk megfelelően rögzíteni. Az oldalsó sín megfogja ugyan, de fékezésnél nem tudja kellően tartani. Noha ma a legtöbb kereskedő hálóba csomagolva, összekötözve adja át a fát, azt törzsével előrefelé érdemes a tetőre tenni, hogy a szél ne férkőzhessen az ágak közé, és azáltal ne tolja le a fát a csomagtartóról.

karácsonyfa szállítás

A rögzítéshez sem a spárga, sem a gumipók nem elég erős. Hiába tűnik úgy álló autónál, hogy masszívan fognak utóbbiak is, a néhány kilós fa egy, akár csak 50 km/óráról lassításnál több száz kilogrammos terhet jelent, amit csak az erősebb, kifejezetten csomagrögzítésre szánt heveder képes megtartani. Nem érdemes kockáztatni a fával, hiába megyünk csak közelre vele, ha csak egy gyalogos lelép elénk a zebrára, lehetséges, hogy csak autónk és mi fogunk megállni, a fa már nem, és gyilkos dárdaként szúrja vagy üti majd le a lábán közlekedőt.

Fenyőfa szállítása az utastérben?

Mielőtt az utastérbe tennénk a fenyőfát, egy lepedőt vagy pokrócot kell alá teríteni, hogy ne legyen gyantás a kárpit. A masszív hevederrel rögzítés ez esetben is elengedhetetlen.

Amennyiben a fa az utastérbe kerül, ismételten a rögzítés a legfontosabb. Nem nehéz kitalálni, hogy erre leginkább csak a csomagtérben van mód, ott állnak rendelkezésre rögzítőpontok, amelyekhez a már szintén említett hevederekkel lekötözhető a fa. A fékezés esetén fellépő tehetetlenséggel ugyanis az utastérben is számolni kell, erős fékezésnél a fa meg fog indulni előre, és az utasokat, vagy a szélvédőn keresztül kitörve akár a járókelőket is veszélyeztetheti. Mielőtt a fát az utastérbe tennénk, érdemes leteríteni egy olyan lepedőt vagy pokrócot, amit nem féltünk a fenyőgyantától - az autó beltéri elemeiről ugyanis aligha mondható el ez.

Ha a fa - magassága miatt - nem férne be autónkba, oldalablakon, tetőablakon keresztül semmikép se lógassuk azt ki, nem lesz megfelelően rögzíthető. Amennyiben autónk raktérhosszánál nagyobb fát kívánunk hazavinni, azt a KRESZ szerint csakis tetőcsomagtartón vagy valamilyen speciális, például vonóhorogra szerelhető tartón vihetjük, ugyanis a rakományokat úgy kell elhelyezni, hogy az ne gátolja a jármű ajtajainak lezárását. Hátsó, a kerékpártartókhoz hasonló csomagszállító esetén a rátett csomaggal együttesen 1 méterrel nyúlhat túl az autón és nem takarhatja a rendszámot, valamint a lámpákat. A tetőcsomagtartóról legfeljebb 2 méternyit, de legfeljebb az autó karosszéria-hosszának 50 százalékáig nyúlhat túl a rakomány, amit 40 cm-nél hosszabb kinyúlás esetén piros zászlóval, éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett ilyen színű lámpával is jelölni kell.

Az előírásokat nem csupán a büntetések elkerüléséért, azért is érdemes betartani, illetve megfogadni, hogy a karácsony, az arra való előkészület során ne válhasson tragédiává.

Forrás: www.autonavigator.hu

Csomagtartó és hólánc olvasnivaló

Kapcsolat

Kövessen a facebook-on! Nézze meg videóinkat! Hívjon ingyen!

Cím: 1095 Bp, Soroksári út 42.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-17 óra
Tel: +36 1 239 5442
Fax: +36 1 413 0307
E-mail: info@csomagtartoaruhaz.hu
Skype: autoamega

felugro kep