x 

ingyenes szallitas

csomagtartó áruház

tetőcsomagtartó, kerékpárszállító és hólánc kereső

A téli közlekedésre vonatkozó európai szabályok

Európai hólánc térképA hólánc használatára vonatkozó európai előírások országonként jelentősen elérnek.

alt Törvényi előírás hólánc meglétére

alt Az állampolgároknak törvényileg kötelező hóláncot maguknál tartani, a turistákat nem kötelezi erre törvény

alt Nincs törvényi kötelezettség hólánc birtoklására

Milyen előírások vonatkoznak a téli gumi és a hólánc használatára?

Magyarországon a hideg időben való autózáshoz a téli gumiabroncs felszereltetése az első, és talán a legfontosabb lépés! Nagyon fontos, hogy a megfelelő teljesítmény és optimális biztonság eléréséhez mind a négy kerékre szereltessen téli gumiabroncsot! Szakemberek szerint ezt akkor érdemes megtenni, ha külső hőmérséklet tartósan +7 fok alá süllyed. A téli gumiabroncs azonban sok esetben nem elég, különösen hegyi utakon szükség lehet hóláncra. A téli időszakban a hólánc használata szinte az összes, hazánkkal szomszédos országban kötelező, az előírások mellett sokszor szükségszerű is.

Hólánccal szerelt gépjárművel max. 50 km/h sebességgel szabad közlekedni!

Érdemes tájékozódni külföldre indulás előtt a hólánc és a téligumi használatának előírásairól.

Magyarország

Bár volt rá országgyűlési kezdeményezés, országunkban  egyelőre nem vezették be a téli gumi kötelező használatát pedig a kötelező téligumi bevezetése javítana a téli baleseti statisztikákon és a halálos sérüléssel járó téli balesetek számán. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos!hólánc

Ausztria

A szomszédos Ausztriában november 1. és április 15. között, személyautók és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb kisteherautók esetén, - téli havas jeges útviszonyok között - kötelező vagy minden keréken legalább 4mm minta mélységű téligumi vagy csak a meghajtott kerekeken a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az útburkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az út burkolatát.A szabály  megszegői 35€-tól 5000€-ig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosító társaságok sem térítik meg a nyárigumival felszerelt autótulajdonosok kárát. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a - radiál abroncsok esetén 5mm, diagonál abroncsok esetén 6mm profilmélységű - téligumik használata. Továbbá a járművezető köteles hóláncot tartani magánál.

Csehország

Személyautóra és 3.5 tonna alatti kisteherautókra nincs előírás a téli gumi használatára. Csehországban november 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb gépjárművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6mm profilmélységű téligumi használata kötelező azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc kötelező használatát szintén táblák jelzik. Mindenképpen ajánlott a Csehországi hegyekben a téligumi és a hólánc.

Franciaország

Franciaországban Magyarországhoz hasonlóan nincs törvény a kötelező  téligumi használatra. A hólánc kötelező tartozék, melynek  kötelező használatát bizonyos útszakaszokon táblák jelzik.

Hólánc kötelező

Horvátország

Jeges és havas téli útviszonyok  5 cm-nél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező tartozék az autóban a hólánc. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyt téli gumival vagy négyévszakos gumiabronccsal felszerelni. Bizonyos útszakaszokon táblával jelzik a hólánc kötelező használatát.

Luxemburg

Luxemburgban a téligumi használata nem kötelező, de ajánlott. Nem engedélyezett a vegyes felszerelés (pl. elöl téligumi, hátul nyárigumi) használata. Hólánc csak a hóval vagy jéggel borított utakon kötelező.

Németország

Kötelező törvényi előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik Németországban, és emiatt a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyárigumival) 80€ birságra számíthat, valamint a forgalmat akadályozó autójának költséges elszállítására, tehát nem érdemes Németországban télen nyárigumival autózni és kockáztatni. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Bionyos útszakaszokon időjárás függvényében kötelező a hólánc megléte és használata.Kötelező a hólánc

Olaszország

Olaszországban számos tartomány, illetve régió vezet be intézkedéseket a havas útviszonyok közti közlekedésre vonatkozóan. Téli időjárástól függően, a hegyi sípályákhoz vezető utakon kötelező lehet a téli gumik és a hólánc használata. Az Aosta-völgyben dátumhoz kötötten október 15. és április 15. között kötelező a téligumi használata, és a hólánc autóban tartása. A lombardiai régióban november 1. és március 31. között kötelező a téligumi és a hólánc.

Svájc

Svájcban nincs törvényi előírás a téli gumi használatára, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő autógumi használata. Ha valaki nyárigumival balesetet okoz, vagy elakad a hóban és a forgalmat akadályozza az magas bírságon és kártérítésen túl a mentési költségek megfizettetésére is számíthat. Itt sem érdemes kopott téligumival vagy nyárigumival közlekedni télen! A hólánc használatát táblák szabályozzák, bizonyos útszakaszon kötelező a hólánc használata.

Szerbia

Szerbiában november 1. és április 1. között kötelező előírás a téli gumi használata, ha a téli időjárási viszonyok indokolják a téli autógumi vagy a hólánc használatát.

Szlovákia

A szomszédos Szlovákia esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező az autó mind a négy keréken legalább 4mm mélységű téli gumi használata. A büntetési tétel 60€. Teherautók, kamionok és autóbuszok a téli időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumiabroncsot használni. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!Téligumi kötelező

Szlovénia

Szlovéniában november 15. és március 15. között  kötelező előírás a téligumi használata, melyből azonban elég kettő is a hajtott kerekekre. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is.A hólánc meglétét már a határátkelő helyeken is ellenőrizhetik.

Románia

Romániában 2011. óta november 1. és március 31. között törvény írja elő a kötelező téligumi használatot. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl németországi és svájci gyakorlathoz hasonlóan magas büntetésre számíthat, továbbá a biztosító társaság is elutasíthatja a kárigényét. A hólácot a hegyekben ajánlott az autóban tartani.

Finnország, Lettország, Észtország

Ezen országokban december 1. és március 1. között kötelező minden gépjárművön a téli autógumi. Az előírás szerint a téligumi profilmélységének minimum 3 mm-nek kell lenni. A hólánc használata szükség esetén a havas és jeges utakon minden időszakban megengedett!

Litvánia

Ezekben az országokban november 1. és április 1. között kötelező minden gépjárművet téli gumiabronccsal felszerelni. A hóval és jéggel borított útszakaszokon hóláncot kell használni!

Hol kötelező a hólánc használata

Svédország

A hazai lakosoknak kötelező a téligumi és a hólánc használata a tél beköszöntével, általában december 1. és március 31. között, bár szinte mindenki szöges gumiabroncsot használ télen a vastag hóréteg miatt. Külföldiekre nincs előírás, de esélytelen lenne a közlekedés jó minőségű és állapotú téli gumi nélkül.

Norvégia

A leghosszabb ideig Norvégiában írják elő a téli gumi használatát, október 16. és április 30. között kötelező. A szöges gumik használata nem csak megengedett, hanem kifejezetten ajánlott.

Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország

Ezekben az országokban nem kötelező, de erősen ajánlott a téligumi és a hólánc használata.

Csomagtartó és hólánc olvasnivaló

Kapcsolat

Kövessen a facebook-on! Nézze meg videóinkat! Hívjon ingyen!

Cím: 1095 Bp, Soroksári út 42.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-17 óra
Tel:+36 1 239 5442
Fax: +36 1 413 0307
E-mail: info@csomagtartoaruhaz.hu
Skype: autoamega

felugro kep