x 

ingyenes szallitas

csomagtartó áruház

tetőcsomagtartó, kerékpárszállító és hólánc kereső

Tavaszi nagytakarítás az autóban - akár otthon is

Tavaszi autóápolás

Mivel végérvényesen kitavaszodott, ne csak Ön élvezze a jó időt, autóját is tegye rendbe! A csomagtartót és egyéb kiegészítőket a tavaszi nagytakarítás előtt szerelje le! Alaposan nézze át és készítse fel szeretett négykerekűjét a nyári időszakra! A takarításhoz adunk néhány tippet.

Tavasszal fontos egy alapos alvázmosás

Mivel az idei télen is előszeretettel szórták a sót az utak síkosságmentesítésére, így aki télen autózott, nem úszhatta meg, hogy ne rakódjon le az autójára a fehér méreg (az alkatrészek, fényezés számára). Reméljük, hogy tél óta nem most megy majd először az autómosóba, de egy alapos külső takarítás most már elengedhetetlen. Hiába fél a gépi mosótól, ilyenkor mégis azt érdemes választani, méghozzá alvázmosással együtt, hiszen ez a felület találkozott a legtöbbet a sós lével, így az esetleges javítandó felületeket is csak akkor vesszi észre, ha tiszta állapotban vizsgálja az autót.

Tavaszi autóápolás
Az alvázmosás tavasszal nagyon fontos

Érdemes a drágább mosást választani, olyat, amely alvázmosást is tartalmaz. Amennyiben teljesen elzárkózik a gépi mosótól, legalább keressen egy olyan autókozmetikát, ahol vállalnak alvázmosást, vagy ha otthon van szerelőakna ott is megoldhatja egy saját gőzborotvával. Ha kész az alvázmosás, akkor célszerü egy olyan autókozmetikába ellátogatni, ahol belső takarítást is vállalnak, persze ez az egyszerübb megoldás, de ha nem szánunk erre 5-6 000 forintot, akkor egy vödörrel, autósamponnal, egy jó szivaccsal és pár ápolószerrel irány a benzinkutak menti kézi mosó.

Benzinkúton is elvégezhető a tavaszi autómosás

Keresse meg a benzinkúton elhelyezett vízforrást, és a vödör megtöltése után keverjen hozzá jó minőségű autósampont! Célszerű olyat terméket vásárolni, amely valamelyik nevesebb autókozmetikai cég terméke, mert a hatékonysága jóval nagyobb, mint a hipermarketek sajátlogós termékeinek.

Tavaszi autóápolás
Az autómosás vidám szórakozás is lehet

Első lépésben gőzborotvával mossa át az autót, célszerü az éleket, ajtóréseket is jól kimosni, mert itt könnyedén megül a kosz, és a rozsdásodás is általában innen indul, arról nem is beszélve, hogy javítani sem egyszerü ezeket a felületeket. Ha már alaposan bevizezte az autót, akkor jöhet a szivacs és a mosószeres vödör. Érdemes az ajtókat is kinyitni, az éleket és a belső felületeket, a gumiszigeteléseket is áttörölni a mosószeres vízzel. Alapos öblítés következik, amelyet költség-, és energiahatékonyságból mindig a tetőnél kezdjen, és fentről lefelé haladjon szépen lassan. Amikor már az utolsó habos felületet is eltűnt, akkor érdemes a vödröt kiüríteni, és a szivacsot is rendesen kimosni, majd még egyszer áttörölni az ajtóréseket, hogy a mosószeres lé eltűnjön innen is.

Tavaszi autóápolás
Egy csillogóan tiszta autó tekintélyt kölcsönöz

Fontos, hogy az öblítés után szilikonlapáttal húzza le a felesleges vizet az autóról, majd egy nedvszívó ronggyal törölje tisztára az egészet, és ne feledkezzen meg az ajtórésekről és a gumitömítésekről sem. Ha ezt a müveletet elhagyja, akkor foltos marad az autó. Miután minden gumitömítés száraz, érdemes szilikonnal befújni azokat, hiszen így megnövelheti az élettartamukat. Ha teljesen precíz akar lenni, vásárolhat müanyagápolót is, és a fényezetlen karosszériaelemeket, vagy kiegészítőket bekenheti ezzel a szerrel, ami meghosszabbítja a müanyag élettartamát.

Ne csak kívül, belül is

Ha végzett a külső mosással, jöhet a belső takarítás. Aki munkahelyének használja az autót, bizony rengeteg felesleges holmit és szemetet is magával hord, érdemes ezektől megválni. A most már feleslegessé vált téli eszközöket is nyugodtan kipakolhatja az autóból, hiszen nyáron nem lesz rájuk szükség, és csak a helyet foglalják a csomagtartóban. Miután mindent kipakolt, még a szőnyegeket is, jöhet a porszívózás, majd a portörlés. Fontos a sorrend, különben újrakezdheti a portalanítást. Célszerü itt is a müanyagokat külön erre való szerrel bekenni, hiszen a nyári napsütés kikezdheti a fekete plasztik felületeket. Fontos az ablaktisztítás is, méghozzá az erre való szerrel, ne az otthoni üvegtisztítót használja, mert olyan nyomot hagy az autó üvegjén, ami napsütésben zavaró lehet. Ilyenkor a téli fütés és jégtelenítés során a fütőrendszerből érkező olajos levegőt is eltávolíthatja az ablakról.

Tavaszi autóápolás
Fontos az alapos porszívózás

 

Klímatisztításnál ne felejtse a pollenszűrőt is cserélni!

Miért fontos a hűtőrendszer tisztítása?

Ha az autót kívül-belül lemosta, nem okozhat problémát egy klímatisztítás sem, amelyet szintén erre a célra gyártott spray-vel végezzen. Minden tavasszal érdemes a pollenszürőt is kicserélni, amelyet otthon is elvégezhet, és így nem kell a szervizben súlyos ezreket hagyni ezért a müveletért. Pollenszürőt bármelyik autósboltban lehet vásárolni, márkától függően mozog az ár, de pár ezer forintból megúszhatja ezt a müveletet is. A klímatisztítás is hasonlóan egyszerü müvelet, akinek minimális müszaki érzéke van, gond nélkül megcsinálhatja ezt otthon. Nem is gondolná, de a hütőrendszerben képesek elszaporodni különböző gombák és baktériumok, és az még hagyján, hogy kellemetlen szagot okoznak, de az egészségére is károsak lehetnek. Ezek elpusztítására egy körülbelül 2 000 forintos aeroszol a megoldás, amelyet egy hosszú és rugalmas csövön keresztül lehet a klímarendszer csöveibe bejuttatni. Először a pollenszürő irányából kell befújni a csöveket, majd az utastér szellőzőrostélyain keresztül. Húszperces hatóidő után járassa öt percig a legnagyobb ventillátorállással a klímarendszert és már készen is van.

Tavaszi autóápolás
A pollenszűrő cseréje otthon is megoldható

További probléma lehet, hogy a klíma nem fúj elég hideg levegőt, ha idősebb az autó, akkor a klímakompresszorban lévő gázhiány okozhatja ezt a tünetet. Az ehhez értő szakik pár ezresből feltöltik gázzal a csöveket, így nyáron nem érheti kellemetlenség a 35 fokos városi araszolásban. A tisztítási folyamat után jöhet a folyadékok ellenőrzése. Mindenképpen ellenőrizze a motorolaj szintet (bár ugye ezt mindennap kéne, de Ön is tudja, hogy sokan nem teszik meg), a fékolaj mennyiségét, és a hütővizet is, hiszen most nagyobb szüksége lesz a motornak a megfelelő mennyiségü hütőfolyadékra. Ugyan már elmúltak a fagyos időszakok, semmi esetben se vízzel töltse fel a rendszert, hiszen a vízpumpát a hütőfolyadékhoz hozzáadott kenőanyag tartja életben. Még egy egyszerü lépés következik ezután, mégpedig az ablaktörlőlapátok ellenőrzése, és igény szerint a cseréje. A téli jeges, havas csapadék megtépázhatja a gumilapát élét, így csíkosan és hanghatással kísérve töröl majd az ablaktörlő.

Tavaszi autóápolás
Tavaszi autóápolás

Ezek után müszakilag rendben lesz autója, és a körülbelül 2 órás munkafolyamatok után sok alkatrész élettartamát megnövelheti. Ha maga végzi a takarítási és karbantartási müveleteket, akkor az esetleges hibákra is fény derülhet, jobban észrevesz egy rozsdásodást vagy egy fényezéssérülést. Ha sok karcot és esztétikai hibát talál az autón érdemes egy polírozásra elvinni kedvenc négykerekűjét, ezt ne végezze otthon, szakértelmet kíván. Az általában 10 000 forintos müvelet újjávarázsolja a fényezést és jobb megjelenést biztosít az autónak. Ha kész a polírozás, érdemes egy UV-álló wax-szal bekenni az autót, ez a fényezés öregedését gátolja és a tavaszi bogárinvázió után is könnyebben tudja majd mosni a motorháztetőt. Higgye el, ennyi ápolást negyedévente, vagy félévente megérdemel az autó, aki igazán szereti négykereküjét, havonta megteszi a fenti lépéseket, és sok évvel meghosszabbíthatja az alkatrészek élettartamát, ráadásul egy tiszta utastérben is kellemesebb utazni. Jó munkát!

Forrás: www.a5.hu/auto/tavaszi-autoapolasi-tippek

Csomagtartó és hólánc olvasnivaló

Kapcsolat

Kövessen a facebook-on! Nézze meg videóinkat! Hívjon ingyen!

Cím: 1095 Bp, Soroksári út 42.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-17 óra
Tel:+36 1 239 5442
Fax: +36 1 413 0307
E-mail: info@csomagtartoaruhaz.hu
Skype: autoamega

felugro kep